Det er oktober og innetiden økes i takt med solas manglende tilstedeværelse.

Siden jeg er en gammel fiskeoppdretter og ruster i faget siden jeg til daglig sitter inne i arbeidstiden og pusher forsikringer, tenkte jeg ta gamle kunster i verk igjen. Nå har det seg slik at den kommersielle fiskeoppdrettskulturen ikke er helt hånd i hanske med den estetisk vidunderlige fluefiskeverdenen så det ble med et lite hemmelig forsøk nede i Hølet.

Jeg satte opp et 100 liters kar, kjøpte ei ny filterpumpe og heiv sand og vann oppi. Ei enkel oppskrift. Mye enklere enn å for eksempel bake brød. Jeg prøvde bake brød for fjerde gang i går. Glutenfrie brød. Jeg hadde oppskrift og ble kvalitetskontrollert av min kone. Men deg gikk nok en gang til faens.

I dag dro jeg og Felix til Langvannet ved Rundvannet med brød (det glutenfrie mislykkede), reker , håver og ei teine jeg har spesiallaget til stikkfisk og ørekytefanging.
En løkpose med reker inn i teina og denne lå 10 minutter til modning mens Felix matet endene og ørekyta med det totalt mislykkede glutenfrie brødet.
Det er litt morsomt å se forbrødringen mellom stokkendene og ørekyta i Langvannet. Når endene kommer svømmende har de en liten armada av ørekyt under seg. Disse følger med siden de sannsynligvis har skjønt at disse populære endene ofte blir matet og det drøsser med brødmat de kan forsyne seg av.
Det var akkurat dette som skjedde denne gangen også og en del av ørekyta forvillet seg inn i teina og befinner seg i dag i det koselige akvariet i Hølet i G18. 7 Stykkk i antal. En akkurat passe stim.

Her kommer jeg til å studere disse i herdig fram til isen er kommet og gått. Streamerimitasjoner og bevegelsesmønster skal lages og læres. Jeg skal gå i dybden på ørretens erkefiende nummer en. Ørekyta som er både byttedyr for ørreten og som samtidig nesten er i stand til å utrydde eller ødelegge en fin ørretbestand ved å beite på ørretrogn og utkonkurrere ørretyngel i matfatet.


Og hvem vet, kanskje blir jeg en bedre ørrettfisker. Kanskje ender fiskesesongen 2014 opp med en ørekyte-imitasjon-streamer-fisket ørret på 5 kilo, hvem vet…